יום חמישי, 17 בספטמבר 2009

הפרשת חלה - שובה ישראל



זמן הפרשת חלה טוב להמתין מלהפריש חלה עד לאחר גמר הלישה, כשתעשה העסה גוף אחד, ותהא העסה/ות מונחות בכלי ושלא יבלוט הבצק מדפנות הכלי. אם לא הפרישו חלה ונזכרו אחר האפיה, יש להפריש חלה אחר האפיה. שכח/ה מלהפריש חלה מערב שבת או יום טוב אין להפריש ביום טוב או בשבת, ואסור לאכול מהמאפה עד מוצאי שבת או יום טוב, עד שיפרישו חלה. אם יש מספר עיסות קטנות, ודוקא מאותו המין והתכולה, ובאותו הטעם, ניתן לצרפן לעסה אחת ע"י הנחת כסוי במפה או בסדין מעל העיסות או החלות.
מי חייב במצוה זו ?
מצות חלה מוטלת מלכתחילה על האישה, ותשתדל לפחות פעם אחת בשנה לקיים מצות הפרשת חלה. ונכון שגם האיש ישתדל פעם אחת להפריש בעצמו, ודבר בעתו מה טוב להוסיף זכות על זכויותיו שיעשה זאת לפני יום הכפורים.
סדר הפרשת חלה
יש נוהגים ללוש בערב שבת עיסה כדי שיעור חלה, לעשות מהם לחמים לבצוע עליהם בשבת. והוא מכבוד שבת ויום טוב. (הוא תיקון גדול לאשה לכפרת חטא אדם ראשון). יש ללוש בצק, ולהניחו במקום שיטפח. לאחר שהבצק תפח, הפרישי חלה על-פי הסדר הבא: טוב לטול ידיים ולתת צדקה לפני ההפרשה. טוב אם קודם הברכה תאמר הפסוק : "ויהי נועם א-דוני א-לוהינו עלינו ומעשה ידינו כוננהו". ותחזור עליו פעמיים. לפני שמפרישים חלה מברכים :
"ברוך אתה א-דוני א-לוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להפריש חלה תרומה.
(האשכנזים אומרים להפריש חלה [מן העסה]"). מיד לאחר הברכה מוציאים מן העסה חתיכת בצק , ואמרים: "הרי זו חלה" מרימים את החלות, ואומרים תחינה
תחינה לאומרה לאחר ההפרשה
יהי רצון מלפניך א-דוני א-לוהינו וא-לוהי אבותינו שהמצווה של הפרשת החלה תחשב כאילו קימתיה בכל פרטיה ודקדוקיה, ותחשב הרמת החלה שאני מרימה כמו הקורבן שהוקרב על גבי המזבח שנתקבל ברצון, וכמו שלפנים היתה החלה נתונה לכהן והיתה זו לכפרת עוונות, כך תהיה זו כפרה לעוונותיי, ואז אהיה כאילו נולדתי מחדש, נקייה מחטא ועוון, ואוכל לקיים מצוות שבת קודש והימים הטובים (עם בעלי וילדינו) להיות ניזונים תמיד מידיו של הקב"ה ברוב רחמיו וחסדיו, וברוב אהבה ושתתקבל מצות חלה כאילו נתתי מעשר. וכשם שהנני מקיימת מצות חלה בכל לב, יתעוררו רחמיו של הקב"ה לשמרני מצער ומכאובים כל הימים, אמן. ויהי רצון שיבנה בית המקדש במהרה בימינו, אמן. וכן יהי רצון מלפניך, ריבונו של עולם שתרחם על כל איש ואישה, קטן או גדול, יחיד או רבים מעמך ישראל, אשר הם שרויים בצער, אנא ה' תצילם מצרתם, ברכם מברכותיך, החזירם בתשובה שלמה, ותגאלנו גאולה שלמה למען שמך, כמו שכתוב: "והיה ה' למלך על כל הארץ, ביום ההוא יהיה ה' אחד, ושמו אחד".
מתכון להכנת חלה רגילה
חומרים
2 ק"ג קמח.
100 גרם שמרים, או 2 כפות יבשים.
1/2 כוס שמן.
5 כוסות מים פושרים.
1 (לא חייב) חלמון או ביצה שלימה.
6 כפות שטוחות סוכר.
2 כפות שטוחות מלח. להיזהר שהמלח לא יגע בשמרים.
1 (לא חייב) ביצה טרופה למריחה.
50 גרם שומשום או פרג, לפזור.
אופן ההכנה
מנפים את הקמח בנפת משי צפופה ושמים בקערה.
יוצרים גומה בתחתית ושמים את המלח ומכסים בקמח.
מוסיפים את הסוכר והשמרים בצדדים ומכסים בקמח.
מוסיפים את המים (להשתמש בכוס חד פעמית).
לשים היטב וביסודיות עד שהבצק נעשה גמיש.
כשנשאר בתחתית הקערה קמח, מוסיפים בהדרגה את השמן וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק גמיש, אחיד ולא דביק.
משמנים במעט שמן את הבצק ומכסים ביריעת ניילון לתפיחה.
(להניח קופסת גפרורים מעל לניילון, מזרז את ההתפחה).
לאחר הכפלת נפח הבצק לשים שוב את הבצק לישה קצרה, ומתפיחים עוד כ- 20 דקות, לאחר ההתפחה ללוש מעט.
עתה יש להפריש חלה.
לאחר הפרשת החלה, מחלקים את הבצק לחלקים שווים וצרים רצועות של בצק.
קולעים חלות, ומכסים במגבת מטבח ומניחים להתפחה נוספת להכפלת נפח הבצק.
מושחים את החלות בביצה, וזורים עליהם שומשום או פרג או זעתר או אחר.
מחממים את התנור לחום של כ- 180 מעלות.
אופים למשך 40 דקות בחום בינוני עד גבוהה עד לקבלת גוון זהוב.
את החלה המופרשת שורפים באש, לא בתבנית אפיה ולא בשעת האפייה, או גונזים בדרך כבוד.
(עוטפים ב-2 ניילונים ומניחים באשפה).
הפרשת חלה מגנה, ושומרת על האישה מכל גזירות קשות, ומגנה עליה בעת לידתה
ליצירת קשר - http://www.haravpinto.com/women.php.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה